Aктивности

Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
24
25
26
27
28
29
30
31

Инстаграм

ПАЖЊА!!!

Никада не иди на састанак са неким кога си упознао преко интернета. Ако та особа инсистира да се видите, пријави на 19833!!!

 

            ДОБРЕ СТРАНЕ ИНТЕРНЕТА          

- Дружење и размена искустава

- Учење

- Дељење знања и умећа

- Забава

         ЛОШЕ СТРАНЕ ИНТЕРНЕТА

- Нетачни, непримерени и штетни садржаји

- Злоупотреба података

- Увреде и говор мржње

- Врбовање од стране предатора

 

Посетите званичну страницу  "Паметно и безбедно"

Facebook страница  "Паметно и безбедно"

Страница "Кликни безбедно"
 

 

 

САВЕТИ ЗА УЧЕНИКЕ!

  • Интернет је заједница људи кој су повезани путем рачунара и зато се према људима које не познајеш на интернету понашај као према странцима које срећеш на улици.
  • Немој одавати личне информације о себи, својој породици или пријатељима, посебно оне које се односе на имена, адресе, бројеве фиксних или мобилних телефона. Друге информације као што су име и локација твоје школе или твоје активности у школи могу открити твој идентитет непознатим особама. Постоје људи који прате такве информације и на основу њих састављају план твојих активности у року од неколико недеља. Води рачуна о томе шта говориш и никада не откривај личне податке.
  • Води рачуна о томе какав надимак бираш приликом четовања или одабира имејл адресе. Немој бирати провокативне надимке јер ћеш тако више бити изложен могућности да примаш провокативне мејлове или да будеш злостављан на интернету.
  • Никада немој пристати на сусрет са особом коју знаш искључиво преко интернета уколико за то немаш дозволу родитеља. Чак иако твоји родитељи одобре сусрет, никада не иди сам, већ искључиво са одраслом особом у коју имаш поверења.

Кликом на слику погледајте презентацију "Паметно и Безбедно"

  • Користи здрав разум! Особа са којом четујеш или се дописујеш се може лажно представљати.
  • Немој попуњавати онлајн формуларе без договора са родитељима. Постоје сајтови који прикупљају личне податке како би их искористили за маркетинг или друге комерцијалне или чак протизаконите намене. Увек провери изјаву о политици приватности! Она описује како ће сајт поступати са прикупљеним подацима о теби.
  • Немој отварати имејл поруке од некога кога не познајеш јер на тај начин можеш преузети вирус (који често може стићи и од људи које познајеш) или садржај који те може узнемирити.
  • Велики број ланчаних мејлова представља обману и садржи вирусе. Пре него што проследиш ланчани мејл провери да ли садржи вирус, односно да није обмана.
  • Никада не шаљи фотографије и видео прилоге о себи или други садржај особи коју си упознао онлајн без претходног договора са твојим родитељима.
  • Придржавај се доброг "нетикета" (нетwорк етиqуетте). Нетикет чини неформални систем правила понашања на интернету. Једноставније речено, све што је дозвољено у стварном животу, дозвољено је и на интернету. У супротном, све што није дозвољено у стварном животу, није дозвољено ни на интернету!
  • Увек се обрати својим родитељима/наставницима уколико се сусретнеш са непријатним садржајем на интернету, или уколико ти неко прети или те злоставља путем интернета!
  • Никада не одговарај на провокативне, непристојне, претеће поруке због којих се осећаш непријатно или уплашено! Обавести своје родитеље или наставнике о таквим порукама и када год је то могуће сачувај копију тих порука како би твоји родитељи или наставници били у могућности да их доставе надлежним институцијама.
  • Увек провери информацију о којој читаш на интернету. Због саме чињенице да се она ту налази не значи да је она увек истинита, посебно када се ради о темама које се односе на здравље, или када тражиш информације за свој домаћи задатак. Провери да ли је сајт са којег прикупљаш податке поуздан и угледан, а не сајт који се заснива на гласинама и непровереним информацијама.
  • Када одређене програми, екстензије или сервиси за преузимање захтевају твоју имејл адресу, користи имејл адресу коју не користиш као личну. На тај начин ћеш смањити број нежељених мејлова које можеш добити.
  • Буди одговоран када користиш интернет било код куће, било на јавном месту или интернет кафеу - немој злоупотребљвати податке са интернета, користи рачунарску опрему одговорно, тако да не наудиш другима својим онлајн активностима.

Разно

Нет. кабинет

Чувам те

Micro:bit

Летопис


  Ломничке борбе 7, 37000 Крушевац, Република Србијa

  Тел: 00 381 37 3547610, 00 381 37 3501520

  Факс: 00 381 37 3102610

  E-mail:  [email protected]


                                                                           Copyright © 2022. All Rights Reserved. www.nadapopovic.edu.rs


Пратите нас на: